top of page

Ultima romantică
Biografia reginei Maria

Autor: Hannah Pakula

Notă: 10

Categorie literară: biografie

Citat preferat: 

Sunt atât de fericită când descopăr cărți memorabile, cărți de nota 10! Bucuria este și mai mare dacă povestea din spatele coperții este reală. Ultima romantică m-a cucerit nu doar datorită personajului principal, care a avut o viață demnă de film, ci și prin modul în care autorul a reușit să adune și să redea atât de multe evenimente istorice care să fie pe înțelesul tuturor și care să nu plictisească. Pentru că această biografie abundă de istorie! Pentru că regina Maria a scris istorie!

Despre carte

500 de pagini de istorie. Atât a României, cât și mondială. Pentru că Maria sau Missy cum îi spuneau cei din familie a avut un arbore genealogic cu adevărat impresionant. A fost nepoata reginei Victoria a Angliei și a țarului Alexandru al II-lea din Rusia. Viața Mariei ar fi trebuit să fie cu totul alta dacă mama sa nu ar fi urât atât de tare englezii. Cel mai probabil ar fi devenit regina Regatului Unit. Însă încăpățânarea mamei sale a adus-o tocmai în România, o țărișoară despre care nu știa nimic, dar pe care a ajuns să o iubească atât de mult și pentru care a făcut atât de multe!

Conform acestei cărți, Maria a condus țara mai mult decât a făcut-o soțul ei, regele Ferdinand. A fost cea care a înclinat balanța în favoarea României la tratate internaționale și a fost cea mai iubită regină a timpurilor ei, nu doar de români, ci de toată lumea!

Însă pe lângă viața Mariei, despre care știam foarte puține lucruri, am învățat atât de multe despre trecutul acestei țări. Aici vorbesc în principal de perioada Primului Război Mondial și cea interbelică. Ce am învățat la școală a fost prea puțin și scos din context. Mi-a schimbat perspectiva despre multe evenimente și despre multe personaje istorice sonore.

Personaje, impresii pro și contra

Regina Maria nu este ridicată în slăvi în această carte. Nicidecum. Este prezentată cu calități, dar și cu numeroase defecte, slăbiciuni. A fost o femeie frumoasă și a știut din plin să profite de această calitate. Nu a fost deloc modestă. I-a plăcut puterea și faptul că era adorată. Se hrănea cu aceste sentimente. Nu a fost cea mai bună mamă pentru copiii ei. Nu a rămas fidelă soțului pe care de altfel îl considera un prieten foarte bun. Însă a fost o regină fabuloasă, fidelă poporului ei până la capăt. A condus din umbră, a influențat numeroase decizii cruciale, a luptat cum a putut în Primul Război Mondial. A preferat să-și supere mama decât să-și trădeze poporul. A pus România pe hartă! Veți înțelege la ce mă refer dacă veți citi cartea!

Tot aici veți descoperi un Carol I strict și suspicios, un Ferdinand marionetă, un Carol al II-lea distrugător de dinastie și trădător plus multe alte personaje mondiale.

Însă personajul meu favorit a fost altul. Un anonim în istoria noastră și care de fapt a făcut mai multe decât toți. Barbu Știrbey vă spune ceva? Pentru mine a fost o revelație și mi-a câștigat respectul.

Aș putea să scriu atât de multe vizavi de impresii. Pentru că m-a uimit, m-a copleșit, ba chiar m-a făcut să plâng. Câteva zile după ce am închis-o, simțeam nevoia să povestesc cuiva despre tot ce aflasem, despre tot ce mă impresionase. Săracul meu soț s-a făcut că mă ascultă. Nu mi-am ales nici eu interlocutorul potrivit…însă faptul că simțeam nevoia să vorbesc despre ea, este dovada că m-a marcat!

Da, este o carte greoaie. Nu se citește ușor. Sunt foarte multe informații, multe date, multe personaje, dinastii. La un moment dat începusem și eu să mă plictisesc. Este foarte multă istorie, mult context politic, însă merită!

Nu știu dacă tot ce am aflat aici este adevărat. Nu am cercetat și nici nu am citit alte cărți despre regina Maria. Deși pare foarte bine documentată conform referințelor de la final. Cu siguranța sunt și informații în contradictoriu cu alte surse, că așa este istoria. Depinde cine o scrie! Ideea este că autorul a făcut o treabă grozavă! Jos pălăria pentru documentare și pentru modul cum a îmbinat atât de multe contexte.

Recomandări

Mai este nevoie să scriu?

Un mare DA!

Eu după cartea asta îmi iubesc și mai mult țara. Pentru că am aflat că am fost și mai curajoși decât știam din cărțile de istorie. Pentru că am fost trădați și am rezistat eroic singuri. Din iubire pentru pământul mamă!

Până data viitoare, Cer senin!

bottom of page