În aviație nu știi niciodată tot
Nu știu cum sunt alte domenii, nu știu dacă există o meserie în care să atingi punctul în care spui:
„Gata, de acum nimic nu mă mai poate surprinde, le știu pe toate!”
Însă aviația sigur nu se numără printre aceste domenii.
În aviație mereu este ceva de învățat, de asimilat, de repetat! Școala nu se termină cumva niciodată.
Cu siguranță compensează frumusețea zborului, însă ca să ajungi să te bucuri de zbor, să evoluezi în această meserie, trebuie să stăpânești foarte bine partea teoretică și apoi este nevoie de multă practică (ore de zbor și de simulator). Nu este suficient să „ai mână”, ci trebuie să pui și burta pe carte. Știu că din exterior vezi doar partea fabuloasă, însă ca să devii „fabulos” este nevoie de multă muncă, de multe sacrificii. Și aici vorbesc din punctul de vedere al unui pilot militar. Nu știu cum este dincolo de gard, la aviația civilă, dar sunt convinsă că nici la ei nu este tocmai ușor.
Ce fel de sacrificii trebuie să faci? De toate tipurile. Însă acest articol nu este despre lamentare, nu. Scopul său este de a te face să înțelegi că una din cele mai frumoase meserii din lume, cum este cea de pilot, este și una dintre cele mai dificile. Pentru că „ceea ce merită cu adevărat nu se obține ușor.”
Eu, una personal, am zile când am impresia că am atâtea lacune că nici nu știu de unde să mai citesc. Dacă simt că stăpânesc navigația, sigur mai am de aprofundat la aerodinamică. Dacă am înțeles în final cum stă treaba cu fronturile atmosferice (meteo), sigur a apărut o nouă reglementare pe care trebuie să mi-o însușesc.
Unele noțiuni le folosești tot timpul și este imposibil să le uiți, dar sunt și foarte multe de care te izbești destul de rar și deși, cândva le-ai învățat, uitarea este inevitabilă. De aceea repetiția, antrenamentul la simulator sunt vitale. Mereu trebuie să îți faci timp și chef.
Aviația este un domeniu atât de vast, de complex și într-o continuă evoluție. Partea asta cu zborul este de fapt doar vârful icebergului. Este mult mai mult decât pare la prima vedere.
Aviația este un domeniu unde nu ai nevoie de îndoieli, de momente de blocaj. Și dacă apar, trebuie să fie scurte, foarte scurte pentru că aici de cele mai multe ori deciziile sunt ireversibile și imediate. La unele aeronave vorbim de fracțiuni de secundă, fracțiuni care îți pot salva viața dacă știi ce să faci și cum să faci.
Și chiar și atunci când simți că știi aproape tot, niciodată nu trebuie să lași garda jos, întotdeauna trebuie să fii precaut și să respecți regulile de siguranță. Se spune că în aviație mor proștii și așii. Cei din urmă pentru că au forțat niște limite ce nu ar fi trebuit depășite. Însă mai sunt și alte aspecte la mijloc care nu mai țin de competența pilotului, oricât de dibaci ar fi în acest sistem om-aeronavă-mediu...
Eu sunt conștientă că mereu voi avea ceva nou de învățat sau ceva de repetat, nu doar la sol, ci și la zbor. Sunt conștientă că trebuie să am o motivație de fier în aviația militară, unde de multe ori simți că lupți contra vântului...
Așa că cei care vă doriți o asemenea carieră, trebuie să fiți pregătiți mai ales pentru greu. Partea ușoară vine mai târziu. Dar nu neapărat...
În alte meserii cum este?
Vă doresc Cer senin!