top of page

Autor: Elif Shakaf

​

Notă: 10

​

Categorie literară: MEMORABILÄ‚!

​

Citat preferat: „Trecutul este o tălmăcire. Viitorul este o amăgire. Lumea nu se miÈ™că prin timp ca È™i când ar fi o linie dreaptă, înaintând de la trecut la viitor. În schimb, timpul se miÈ™că prin È™i înlăuntrul nostru în cercuri nesfârÈ™ite. VeÈ™nicia nu e un timp nemărginit, ci doar lipsa oricărui timp. Dacă vrei să cunoÈ™ti lumina veÈ™nică, scoate-È›i din minte trecutul È™i viitorul È™i rămâi în clipa de-acum.”

​

Încep această recenzie printr-o remarcă: nu sunt genul siropos, romantic, uÈ™or de impresionat. 10 este o notă pe care puÈ›ine cărÈ›i au obÈ›inut-o de la mine. Și credeÈ›i-mă, am citit câteva de-a lungul timpului.

​

Însă „Cele patruzeci de legi ale iubirii” merită din plin un loc fruntaÈ™ datorită mesajului pe care-l transmite. Este mai mult decât o lectură, este un elogiu adus iubirii în cea mai sinceră È™i profundă formă. Dar nu vă gândiÈ›i la poveÈ™tile clasice, la cliÈ™eul banal regăsit în genul literar romantic. Nici nu abandonaÈ›i cartea dacă începutul ei nu vă acaparează! Eu am realizat ce capodoperă spirituală am în mâini abia după ce am parcurs o treime din ea. Atunci am deschis cu adevărat ochii È™i sufletul.

​

Rezumat, personaje

​

Cele patruzeci de legi ale iubirii sunt reale È™i în jurul lor se È›ese romanul cu acelaÈ™i nume. AcÈ›iunea se desfășoară pe două fire narative, în perioade aflate la 1000 de ani distanță.

​

Astfel, în 2008, în prim plan este Ella, mamă, soÈ›ie, casnică, femeie la 40 de ani care-È™i va schimba complet cursul vieÈ›ii datorită unei cărÈ›i „Dulce blasfemie”. Interesul pentru acest roman menÈ›ionat nu este doar din partea Ellei, ci È™i a noastră deoarece aici se va desfășura al doilea fir narativ È™i cel mai important. „Dulce blasfemie” este povestea prieteniei dintre Shams din Tabriz È™i poetul Rumi È™i devine epicentrul celor patruzeci de legi ale iubirii, fundamentul relaÈ›iei lor.

​

Partea cu adevărat interesantă este faptul că această legătură spirituală chiar a existat în Turcia secolului XIII între cele două persoane, Rumi È™i Shams. Ei È™i-au schimbat viaÈ›a unul altuia după ce s-au cunoscut È™i È™i-au împărtășit cunoÈ™tinÈ›ele, tainele, gândurile, frământările. RelaÈ›ia lor de prietenie a atins un nivel pe care cei din jur nu au reuÈ™it să îl înÈ›eleagă, motiv pentru care au făcut tot posibilul ca drumurile celor doi buni prieteni să se despartă. Ceea ce a rămas în urma acestei apropieri este, din punctul meu de vedere, un manual al iubirii în cea mai curată formă. Cei doi oferă Ellei È™i nouă deopotrivă calea spre o iubire fără frontiere, fără opreliÈ™ti. Nu È™tiu unde se termină realitatea È™i unde începe ficÈ›iunea în acest roman din roman, dar nici nu contează. Important este impactul cuvintelor asupra noastră, a cititorilor.

​

Doar plusuri și lecții de viață

​

Totul este atât de contemporan.

Fiecare lege este atât de bine argumentată È™i de susÈ›inută prin exemplu propriu încât Ella este convinsă că poate mai mult, că viaÈ›a ei liniÈ™tită este de fapt o tristă resemnare. Astfel se hotărăște să dea frâu liber sentimentelor, învățând să se bucure de azi, nu de mâine.

​

Aproape orice carte citită este un câÈ™tig (mai sunt È™i excepÈ›ii, din păcate), însă lectura acesteia implică È™i altceva: este un pas mai aproape de Dumnezeu, indiferent de numele pe care i-l atribuim. Aici nu există religii, doar credință È™i iubire. RelaÈ›ia om-Dumnezeu È™i relaÈ›ia om- aproapele său este explicată atât de frumos, atât de natural încât ar trebui predată la orele de religie, fie ea creÈ™tină, islamică sau de orice altă natură. Poate aÈ™a am deveni mai buni...pentru că iubirea față de semenii noÈ™tri este cea care ne defineÈ™te ca oameni È™i iubirea față de Dumnezeu este împăcare cu noi înÈ™ine. Dar cât de frumos ne iubeÈ™te Dumnezeu pe fiecare dintre noi!

​

Dacă ar fi să aleg un aspect care mi-a plăcut cel mai mult la acest manual al iubirii, ar fi îndemnul să privim mai atent în inima noastră È™i să ne întrebăm dacă avem viaÈ›a care ne împlineÈ™te? Dacă iubim È™i dăruim cât de mult putem, dacă suntem cea mai bună versiune a noastră? Și dacă nu, ce ne opreÈ™te în a fi mai buni, în a face primul pas spre noi?  Cea mai grea lecÈ›ie mi se pare cea în care trebuie să răspundem urii cu iubire necondiÈ›ionată, batjocurii cu zâmbet cald. Eu trebuie să aprofundez această lecÈ›ie... este greu să zâmbeÈ™ti când primeÈ™ti răutate.

​

Elif Shafak, prin talentul ei literar, reuÈ™eÈ™te să creeze un cadru actual È™i să aducă în vizorul nostru o pagină orientală a secolului XIII, o relaÈ›ie de prietenie atât de profundă, a cărei învățăminte depășesc orice barieră temporală, culturală, religioasă. Nu aÈ™ fi aflat poate niciodată despre aceste legi ale iubirii, despre Rumi È™i prietenul său, despre importanÈ›a lor culturală dacă nu aÈ™ fi citit acest roman.

​

Sentimentele pe care le-am încercat, întrebările pe care mi le-am adresat, răspunsurile pe care le-am primit prin intermediul acestei poveÈ™ti atât de bine construite în jurul celor 40 de legi ale iubirii, vor fi mereu undeva, într-o cămăruță din sufletul meu.  Nu m-a interesat deloc să analizez stilul autoarei, punctele slabe sau tari ale romanului. M-am pierdut în vârtejul lui È™i m-am lăsat inundată de iubire. Pentru că despre asta este vorba! Asta înÈ›elege È™i Ella! Totul a fost o experiență spirituală, am simÈ›it fiecare cuvânt, am crezut orice cugetare.  Sincer, mă simt mai bogată sufleteÈ™te! Și sper să aplic un sfert din ceea ce am învățat aici! Să nu rămân la stadiul de cuvinte!

​

Recomandări

​

Cu toate că este un manual al iubirii, nu-l recomand oricărui cititor.

Daca l-aÈ™ fi citit la 17 ani, nu aÈ™ fi înÈ›eles mare lucru, chiar m-ar fi plictisit. Dacă o voi citi peste 10 ani, voi înÈ›elege È™i mai multe substraturi. Cred că este nevoie de un pic de maturitate sau poate să înÈ›elegi iubirea mai profund.

​

Cele patruzeci de legi ale iubirii nu este un roman facil, are nevoie de tine, de timpul tău. Și ar trebui să existe în fiecare bibliotecă! Pentru că atunci când uităm cine suntem, ce ne dorim, să putem revenim la ea! Poate aÈ™a ni se va întipări că nu ne costă nimic să fim mai buni, că momentul nostru nu este mâine, nici chiar azi, ci acum!

​

Până la următoarea întâlnire, Cer senin!

Cele patruzeci de legi ale iubirii

bottom of page