top of page

Atomic Habits

Autor: James Clear

​

Notă: 9,8

​

Categorie literară: dezvoltare personală

​

Citat preferat: „Când totul pare zadarnic, privesc cum meÈ™terii pietrari izbesc roca, uneori È™i de sute de ori, fără ca în ea să apară o singură crăpătură. Apoi, la a o suta lovitură, piatra crapă în două, iar eu È™tiu că nu acea lovitură a spart-o, ci toate cele de dinaintea ei.”

​

Pot să spun cu mână pe inimă că este cea mai bună carte de dezvoltare personală pe care am citit-o până în prezent. Este singura care a reuÈ™it să mă pună în miÈ™care din timpul lecturii È™i sper să mai fac câteva ajustări în viaÈ›a mea de zi cu zi.

Și este cea mai bună pentru că este cea mai simplă.

 

Despre carte

 

Se pare că toÈ›i cei care ajung să fie experÈ›i în acest domeniu, al dezvoltării personale, au avut o mare cumpănă în viaÈ›a lor pe care au reuÈ™it să o depășească. Acest lucru este valabil È™i în cazul de față. Nu È™tiu dacă autorul face tot ce scrie, dar pare o reÈ›etă al naibii de bună.

​

Ceea ce este fain la această carte este că tot ceea ce prezintă poate deveni realizabil. Nu trebuie să ne schimbăm deodată, nu trebuie să facem eforturi colosale. Ci doar cu 1% mai mult față de ieri. Este nevoie fim consecvenÈ›i în crearea unor obiceiuri bune. Și să avem răbdare în acest proces. Pentru că obiceiurile mărunte pot produce schimbări foarte mari pe termen lung.

Se pare că evoluÈ›ia echipei naÈ›ionale de ciclism a Marii Britanii este dovada grăitoare că aspectele minuscule pot aduce victorii colosale. Este a treia carte de dezvoltare personală care prezintă această poveste ce pare ireală. Până în 2003, niciun ciclist britanic nu mai câÈ™tigase nici un trofeu în ultimii 110 ani. Apoi totul s-a schimbat odată cu venirea unui nou antrenor care era de părere că prin îmbunătățirea fiecărui domeniu cu 1%, pot apărea schimbări semnificative. A schimbat È™aua bicicletelor, saltelele de pat ale sportivilor, uleiul de masaj folosit în recuperarea medicală, echipamentul plus multe alte lucruri total neglijate până atunci. La doar cinci ani de la venirea acestui antrenor care zi de zi a produs mici modificări, rezultatele au devenit vizibile chiar la Jocurile Olimpice (au câÈ™tigat 60% din medaliile de aur) È™i de atunci progresul a fost tot mai mare în fiecare an. În carte veÈ›i citi mai amănunÈ›it întreaga poveste.

 

Autorul prezintă, aÈ™a cum scrie È™i pe copertă, o cale uÈ™oară de a-È›i forma obiceiuri bune È™i de a scăpa de cele proaste. Prin aprofundarea celor patru legi fundamentale, poÈ›i învăța să faci schimbări mici, uÈ™oare, care oferă rezultate mari, poÈ›i învăța cum să depășeÈ™ti lipsa de motivaÈ›ie È™i de voință, cum să găseÈ™ti timp în viaÈ›a haotică. Acestea sunt doar câteva lucruri.

Cartea este foarte bine structurată È™i uÈ™or de înÈ›eles. Este de fapt un ghid practic care te ajută pas cu pas să schimbi în bine unele aspecte ale vieÈ›ii de zi cu zi. ÎÈ›i oferă chiar È™i un plan pe care să-l personalizezi programului tău.

Are și rezumat la fiecare capitol pentru a reține ideile principale mai bine.

 

 

Păreri

 

Așa cum scriam mai sus, mi-a plăcut pentru că m-a motivat că pot să fac mai mult.

Chiar acum când scriu, răsfoiesc cartea. Sunt prea multe idei interesante ca să le pot cuprinde aici. Una ar fi că este mult mai avantajos să fii curios decât deÈ™tept. Nu m-am gândit niciodată la asta până acum. Dar aÈ™a de bine e argumentată ideea, că încep să fiu de părere cu autorul.

Concret, dacă până să citesc cartea, doream să îmi pun Netflix în camera în care dorm cu bebeluÈ™ul, am renunÈ›at la idee. Am hotărât că vizionarea de filme mi-ar tăia din timpul pentru citit.

Îmi doresc să mai slăbesc câteva kilograme după naÈ™tere. AÈ™a că am luat dulciurile de la vedere. Înainte mâncam nonstop pentru că le vedeam peste tot prin casă. Acum mănânc mai puÈ›in pentru că nu mai mă ispitesc la orice colÈ›.

Înainte de duÈ™ul de seară, mi-am propus să fac două serii scurte de abdomene. De fiecare dată când mă întind pe saltea, fac mai multe dacă tot m-am apucat. Nu este mare lucru, dar zi de zi va conta.

Nu sunt schimbări mari, dar sunt convinsă că încet încet, dacă le transform în obiceiuri, voi progresa.

​

Recomandări

 

Mai este cazul să spun dacă o recomand sau ba? Categoric! Tuturor!

Este o carte scrisă în aÈ™a fel încât să fie facil de citit, de înÈ›eles È™i de aplicat!

Sunt convinsă că va trebui să mai revin la ea. Am foarte multe de învățat!

Până data viitoare, Cer senin!

bottom of page