top of page

5 povești reale despre Holocaust

Holocaustul este considerat cel mai mare masacru din toate timpurile.

Este de asemenea una dintre cele mai mari greșeli ale omenirii.

Astăzi este greu să ne gândim că omul poate fi o fiară atât de rea cu proprii semeni sau că tot omul ar putea supraviețui unor astfel de atrocități. Și totuși, atunci, au existat ambele categorii: criminali şi supraviețuitori.

Mărturiile celor din urmă (și nu numai) sunt dincolo de orice limită a imaginației.

Mulți dintre supraviețuitori au ales să-și scrie povestea. Fiecare în parte este cutremurătoare! Fiecare este o lecție de speranță, de iubire, de putere, de curaj. Ce i-a ajutat să treacă peste suferință, foamete, frig, boli, tortură, teroare, oboseală? Ce i-a motivat să învingă moartea? Cum au reușit să-şi păstreze demnitatea? Cum au putut să ierte?

Astăzi vă prezint 5 astfel de povești!

  1. Alicia-My Story- Alicia Appleman-Jurman

IMG_3964.jpg

 

Este prima carte de memorii pe care am citit-o pe acest subiect și mi-a rămas atât de bine întipărită în minte, dar mai ales în suflet.

Este povestea care m-a mișcat cel mai mult. Poate pentru că a fost prima și m-a afectat prea tare subiectul. Însă eu tind să cred că drama fetiței de 13 ani care își pierde pe rând întreaga familie este ireală. Pe lângă durere, lupta pentru supraviețuire este una ce pare dincolo de posibil. Iar mama ei. Vai, cât m-a mișcat puterea ei!

Au trecut aproape 10 ani de când am citit-o și încă mă doare această poveste.

Din păcate, cred că se găsește doar în limba engleză.

2.Trei surori-

Heather Morris

IMG_1474.HEIC

Cibi, Magda și Livi sunt trei surori evreice care promit tatălui său că nu se vor despărți niciodată. Apoi vine războiul. Iar ele fac imposibilul să respecte această promisiune chiar și când lagărul devine casa lor.

Nu își permit să cedeze pentru că fiecare îşi face griji nu pentru ea, ci pentru celelalte două surori. Dragostea lor este arma cu care reușesc să treacă peste fiecare zi.

Mi-a smuls multe lacrimi această carte. Pare pură ficțiune!

Să o citiți!

3.Cu prețul vieții-

Max Eisen

IMG_6374 2.heic

Recenzia completă a acestei cărți o găsești aici: Cu prețul vieții.

O să completez doar că Max scrie și despre evenimentele prin care a trecut după ce s-a încheiat războiul. Viața lui nu a fost deloc mai bună. Ba chiar moartea l-a pândit mult timp şi după ce naziştii ieşiră din joc.

4. Un băiat pe lista lui Schindler-Leon Leyson

IMG_3968.HEIC

Cartea aceasta are cel mai emoționant început: la 20 de ani de la sfârșitul războiului, acest băiat de pe lista lui Schindler, Leon Leyson, se întâlnește cu însuși salvatorul său, Schindler. Iar acesta îl recunoaște din prima pe adultul de 35 de ani care atunci avea doar 15 ani. Deşi salvase atât de mulți oameni, nu i-a uitat pe niciunul.

Cartea e subțirică. Se poate citi într-o zi.

Neapărat să vedeți și filmul Lista lui Schindler.

5.Jurnalul Annei Frank-

Anne Frank

IMG_3976.jpg

 

 

 

Cea mai celebră carte pe această temă.

Este atât de valoroasă pentru că este chiar jurnalul Annei, o fetiță de doar 12 ani, care timp de doi ani se ascunde într-o mansardă cu familia ei.

Pe parcursul acestor doi ani, îşi scrie toate frământările specifice vârstei, printre care şi temerile vizavi de război, de nazişti, de pericolul iminent de a fi descoperiți.

Este puerilă precum vârsta celei care scrie. Iar finalul este devastator, deşi era de aşteptat!

Trebuie să recunosc că pe mine m-a atins cel mai puțin din cele 5 menționate aici.

 

Deşi toate poveștile seamănă între ele din cauza contextului, fiecare merită citită şi transmisă mai departe. Trebuie ca fiecare generație să cunoască despre Holocaust, ce a însemnat el cu adevărat. Poate aşa nu vom mai repeta greșelile din trecut. Poate aşa vom înțelege cât de nefast poate deveni rasismul sau orice altă formă de discriminare.

Spor la citit și Cer senin!

bottom of page