top of page

12 reguli de viață

Un antidot la haosul din jurul nostru

Autor: Jordan B. Peterson

​

Notă: 8

​

Categorie literară: psihologie practică, autodezvoltare

​

Citat preferat: „Răspunzând la anumite întrebări, s-ar putea să nu ne mai placă aÈ™a tare de noi!”

​

Decembrie 2018, aproape doi ani de când eram în concediu creÈ™tere copil È™i foarte puÈ›in până la revenirea în forță la muncă. Aveam nevoie să încep să îmi pun neuronii la treabă deoarece erau în vacanță de ceva timp. Voi, cele care sunteÈ›i mămici È™i care aÈ›i stat acasă cu cei mici o perioadă îndelungată, mă înÈ›elegeÈ›i când spun că, deÈ™i aceÈ™ti ani sunt cei mai frumoÈ™i ani din viaÈ›a unei mămici, la un moment dat ai impresia că tâmpeÈ™ti de atâtea cântecele, jocuri joculeÈ›e, maimuțăreli. Trebuia să fac ceva în acest sens, să devin din nou organizată, eficientă, motivată pentru un nou început profesional. Pentru că aÈ™a este în aviaÈ›ie, când stai atât de mult timp rupt de zbor, începi aproape de la 0.

​

„12 Reguli de viață Un antidot la haosul din jurul nostru” a picat la È›anc în mâinile mele în acea perioadă în care încercam să mă adun, să găsesc un ritm mai eficient în viaÈ›a mea. Trebuia să învăț să găsesc un echilibru între viaÈ›a de acasă È™i cea de la muncă, între rolul de mamă È™i cel de pilot militar. Au trecut de la acel moment aproape patru ani, iar antidotul încă nu l-am descoperit. Însă cele doisprezece reguli pot aduce cu siguranță mari schimbări dacă le-aÈ™ urma cu sfinÈ›enie.

​

În loc de rezumat

​

Toată cartea este un almanah de genul „ȘtiaÈ›i că?” (cel puÈ›in în cazul meu), ce se transformă subtil în introspecÈ›ie. Fiecare din cele 12  reguli le cunoaÈ™tem toÈ›i atât de bine, însă nu realizăm prezenÈ›a sau absenÈ›a lor în viaÈ›a noastră până când nu le vedem negru pe alb. Nu ni se cere imposibilul, ba mai mult autorul este de acord cu haosul din viaÈ›a noastră atât timp cât avem parte È™i de ordine: „A fi echilibrat înseamnă a acoperi această dualitate fundamentală: un picior bine înfipt în ordine È™i siguranță È™i unul înfipt în haos, potenÈ›ial, creÈ™tere È™i aventură. Când viaÈ›a se dovedeÈ™te dintr-odată a fi întinsă, fascinantă È™i plină de sens, când eÈ™ti atât de absorbit de ceva că nu mai percepi trecerea timpului – atunci te plasezi exact pe graniÈ›a între ordine È™i haos.” Citind această  remarcă, cred că îmi era dor de haos...

​

Autorul se descoperă în faÈ›a noastră cu multe exemple din viaÈ›a personală, construind o intimitate aparte. Intră chiar È™i pe un tărâm cu nisipuri miÈ™cătoare, educaÈ›ia copiilor, unde remarcile sale pot fi interpretate greÈ™it de către părinÈ›i. Însă din punctul meu de vedere, tot ce afirmă È™i sugerează este de bun simÈ›, chiar binevenit. Cel mai mult mi-a plăcut întrebarea: „VreÈ›i să creÈ™teÈ›i niÈ™te copii în siguranță sau vreÈ›i să aveÈ›i niÈ™te copii puternici?”

​

Minusuri și plusuri

​

Lectura a fost una de cursă lungă deoarece multe dintre subiectele abordate depășesc sfera mea de cunoaÈ™tere È™i a trebuit să fac pauze pentru o mai bună informare. Recunosc că au fost È™i momente în care m-am plictisit, m-am pierdut în prea multe detalii. EÈ™ti purtat pe drumul cel mai lung până la destinaÈ›ie. Pentru o idee foarte simplă, trebuie să parcurgi pagini întregi de explicaÈ›ii, de exemple, să treci dintr-un domeniu în altul, să È›ii pasul cu cantitatea foarte mare de informaÈ›ii.

​

Autorul este „tobă de carte”. De asemenea are talentul de a-È™i împărtăși cunoÈ™tinÈ›ele într-un mod accesibil, prin exemple la îndemâna oricui.

​

Recomandări

​

Sfatul meu, când vă hotărâÈ›i să o citiÈ›i, luaÈ›i lângă voi un marker sau un pix. Ca la È™coală! VeÈ›i reÈ›ine altfel ideile ce prezintă interes pentru voi, È™i credeÈ›i-mă, veÈ›i găsi câteva! La momentul la care am citit eu cartea, când nu È™tiam altceva decât casă È™i bebe, m-am regăsit în fraza ce încheie capitolul regulei numărul 2: „AÈ›i putea începe prin a vă autopercepe drept cineva față de care aveÈ›i o răspundere importantă: aceea de a-i veni în ajutor.” Faptul că azi scriu recenzia asta într-un blog al meu, este o dovadă că mi-am venit în ajutor.

​

Tu, cel care îmi citeÈ™ti recenzia, ce gânduri ai, ce faci cu adevărat pentru tine? „EÈ™ti È™i ceea ce ai putea È™ti dacă ai vrea. În nici un caz nu eÈ™ti doar ceea ce È™tii deja...Nu ar trebui să sacrifici ceea ce vei putea fi pentru ceea ce eÈ™ti acum. Nu ar trebui să renunÈ›i niciodată la ceea ce este mai bun în tine de dragul siguranÈ›ei pe care o ai deja.”

​

Cer senin!

bottom of page